VISOKO – TURISTIČKO I ARHEOLOŠKO OTKRIĆE GODINE

VISOKO – TURISTIČKO I ARHEOLOŠKO OTKRIĆE GODINE

 

VISOKO PROGLAŠENO TURISTIČKIM OTKRIĆEM GODINE ZBOG PIRAMIDA, TUNELA I PARKA 'RAVNE 2': -

Priznanje za turističko otkriće godine ide u Visoko. Priča o piramidama, tunelima i jednom od najljepših arheoloških parkova u jugoistočnoj Evropi, privlači turiste iz cijelog svijeta. – istaknuli su u najtiražnijem bh. listu 'Dnevnom avazu', čiji su novinari u protekla dva mjeseca obišli 60 gradova i naselja, bili na jezerima, rijekama, probali najbolje domaće specijalitete te kroz razgovore s turistima ocjenjivali šta je najbolje u nekom kraju, šta treba popraviti, a šta preporučiti.

 

Mostar je pobjednik projekta „Turistička patrola“, Sarajevo je dobilo priznanje za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa, a Neum za najveći turistički potencijal. Jahorini je pripalo priznanje za planinski turizam, a Međugorju za vjerski turizam.

 

VOLONTERI FONDACIJE OTKRILI NOVU MREŽU PODZEMNIH TUNELA: 

Nakon što je Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ kupila novu parcelu u blizini parka ‘Ravne 2’ u julu 2018., volonteri pete i šeste smjene su, čisteći šikaru, otkrili postojanje konglomeratnih blokova. Uklanjanjem nanosa zemlje i gline, pronađeni su ulazi ispod blokova koji vode u vještačke šupljine-prolaze.

 

Jedan od prolaza je dužine 60 metara i u njemu su prnađeni artifakti koji svjedoče o upotrebi tuenla u Srednjem vijeku i antičkom dobu, ali stalagmiti ukazuju na njihovo višemilenijumsko postojanje. Obzirom da se ulaz u nove tunele nalazi 500 metara zračne udaljenosti od tunela Ravne, ali na istoj nadmorskoj visini, hipoteza je da je riječ o istoj mreži prahistorijskih tunela. Ovo otkriće znatno povećava obim ovih misterioznih tunela. 

 

 

 

 

BIJELI KRISTAL NA BOSANSKOJ PIRAMIDI SUNCA: 

 

Tokom ljeta 2018. Fondacija je postala vlasnik šest novih parcela u podnožju Bosanske piramide Sunca. Radnici i volonteri Fondacije su, osim betonskih blokova, pronašli i dolomitni bijeli kristal koji prekriva veći dio piramide u podnožju sjeverne i istočne strane, dajući joj izuzetne energetske karakteristike. To potvrđuje činjenicu o piramidi kao kompleksnoj energetskoj mašini, u kojoj kristal ima ulogu transformatora elektromagnetne energije u ultrazvuk. 

 

 

 

FEDERALNI I KANTONALNI PREMIJERI DAJU KONKRETNU PODRŠKU PROJEKTU PIRAMIDA: 

 

Federalni premijer Fadil Novalić boravio je 24. augusta 2018. u posjeti Bosanskoj dolini piramida. Impresioniran viđenim, iskazao je spremnost federalne vlade za finansiranje unaprijeđenja turističke infrastrukture. Predsjednik vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević posjetio je kompleks tunela ‘Ravne’ i park ‘Ravne 2’ četiri puta 2018. i prilikom zadnje posjete 30. augusta je istakao:

 

- Jedna od tema moje današnje posjete Visokom bila je i turizam, kao i razvoj turizma, s obzirom na potencijale koje imamo. Vlada Zeničko – dobojskog kantona, kada je u pitanju projekat na Ravnama i piramide, opredjeljena je da pomogne razvoj, a svakako uz sredstva Općine Visoko i Federacije BiH, sa ciljem razvoja turizma i upošljavanja. Želja nam je opredijeliti određena sredstva za infrastrukturne projekte, čime bismo povećali kapacitet za veći broj turista, kao i njihov brži protok. Imamo aplikacije Fondacije i Općine Visoko u iznosu od 340.000 KM, a ja sam danas ovdje da podržim i ohrabrim učesnike u ovom procesu.

 

Očekujem da će u narednih nekoliko dana odluka Vlade ZDK biti pravosnažna i da ćemo pomenuta sredstva od 340.000 KM usmjeriti, da se što brže krene u realizaciju i radove uređenja na ovom području, što će u konačnici značiti i još bolji i brži razvoj Visokog, ali i kantona i cijele države. – kazao je premijer Galijašević. 

 

 

MIRSAD BUDIMLIĆ: TUNELI RAVNE SU MI RIJEŠILI VISOK ŠEĆER, PRITISAK I SLAB VID: 

 

Mirsad Budimlić, Sarajlija koji je već dvanaest godina u Švedskoj, posjetio je Podzemni labirint Ravne u augustu 2018. Tom prilikom je iznio svoje svjedočanstvo u utjecaju energije tunela na njegovo zdravstveno stanje. Prije dvije godine dijagnosticiran mu je visok nivo glukoze u krvi, visok krvni pritisak i počeo mu je slabiti vid. Discipliniranim odnosom smanjio je šećer na 10, ali je tokom 2017. zahvaljujući devet posjeta tunelima Ravne spustio šećer na normalan nivo od 5,5 – 6,2. Pritisak mu se vratio na normalu, te je prestao nositi naočale.

 

Njegovi doktori u Švedskoj jednostavno nisu mogli da vjeruju u takve brze rezultate bez korištenja lijekova, injekcija ili medicinskih terapija. Čak je švedski doktor održao prezentaciju ovih rezultata pred čitavim timom u Domu zdravlja i pozvao ga da prisustvuje. Mirsad Budimlić je nekada bio skeptik u pogledu postojanja bosanskih piramida i blagotvorne energije piramida, a sada, nakon što ih je posjetio, preporučuje svakome da dođe u iskusi dobrobiti ovog fenomena u srcu Bosne i Hercegovine. 

SA DR. SEMIROM OSMANAGIĆEM OVE ZIME U EGIPAT, JUŽNU AFRIKU, ZIMBABVE, IZRAEL I JORDAN: 

 

Pronalazač bosanskih piramida i istraživač megalitnih lokacija širom svijeta, akademik dr. Semir Osmanagić i ove zime vodi internacionalne grupe na najatraktivnije arheološke i historijske lokacije na svijetu. Kombinacija nauke i duhovnosti, te drugačijeg pogleda na prošlost, obilježiće posjetu Egiptu od 9.-20. decembra 2018. na megalitnim lokacijama Abu Simbel, Asuan, Luxor, Karnak, Dendera, Abidos, Memnon te svim piramidama na platoima Gize, Sakare, Dahšura, Mejduma i El Lahuna.

 

Uz Osmanagića domaćin grupi za jug Afrike bit će i legendarni istraživač Michael Tellinger od 25. januara – 5. februara 2019. s posjetama tajanstvenim kamenim krugovima i otkrivanju stvarnog porijekla čocjeka u Južnoj Africi, Swazilendu i Zimbabveu. Slijedi tradicionalna posjeta prahistorijskim, spiritualnim i religioznim lokacijama Izraela (Midras piramida, kameni krugovi Rujm El Hiri, Gezer megaliti, Jeruzalem, Ako, Nazaret), Palestine (Betlehem, Jerihon) i Jordana (Petra) od 9.-21. februara 2019. Ako mu se želite pridružiti na ovim unikatnim putovanjima gdje ćete saznati mnogo više nego što turistički vodiči nude, 

 

***

Više svjedočanstava o ljekovitosti boravka u tunelima Ravne može se pogledati na ovom linku: http://piramidasunca.ba/bs/ljekovitost-tunela.html Napomena: Fondacija se ne bavi liječenjem, niti daje zdravstvene garancije.

Program predavanja dr. Osmanagića u 2018./2019. godini: http://piramidasunca.ba/bs/predavanja-i-intervjui.html

 

Pin It

Tagged under: Piramida Sunca, Visoko,